Предимствата на прогнозната поддръжка

Прогнозната поддръжка служи не само за предотвратяване на повреди на оборудването. От защита на активите до подобряване на оперативната ефективност, вижте как компаниите могат да използват нови технологии, включително и изкуствен интелект, за да спестят време и пари.

Прогнозната поддръжка (ПП), която има за цел да намали вероятността от неизправности и в резултат на това да се избегнат скъпи за компаниите престои и респективно да доведе до по-ниски разходи за поддръжка, излиза на преден план, когато компаниите обръщат внимание на правилното управление на активите си. ПП може да бъде реализирана чрез наблюдение на състоянието и работата на оборудването по време на нормалната му цикъл на работа и използване на сензорна технология и софтуер за компютърната система за управление на поддръжката .

Наред със сензорната технология, софтуерът PdM (Управление на данните за продуктите/Product Data Management)  има достъп до редица различни източници на данни в реално време, които след това могат да предскажат повреда на активи или проблеми с качеството. Тези решения могат да се използват за предсказуем анализ за откриване на аномалии и модели на повреда, определяйки къде е вероятно да възникнат такива проблеми или повреди.

Дирк Клаесенс, управляващ директор на IBM за акаунта си в Royal Dutch Shell, обясни как тази технология се съчетава в реални приложения, споделяйки: „Целта е повишаване на надеждността на целия актив или част от актива.“ „Прогнозната поддръжка не е просто извличане на данни от частта за автоматизация, а цял набор от данни: това могат да бъдат дневници за поддръжка, метеорологични данни, производствени прогнози и други данни“.

Професор Рос Макари, ръководител на Школата по механично и минно инженерство на Университета в Куинсланд, обясни как минната индустрия също вижда ползите от прогнозната поддръжка.

Той обясни как PdM в момента се използва в широк спектър от приложения в минната индустрия, като помага за ефективността на множество операции. „Въртящите се машини като помпи рутинно се проверяват и се правят измервания за откриване на възникнали неизправности, като например повреда на лагерите. Големите фиксирани инсталации, особено трошачките и мелниците, са от решаващо значение за производството и се проверяват непрекъснато с цел за прогнозиране на поддръжката и експлоатацията им.

Безопасността е друг важен случай на използване за прогнозна поддръжка в минната индустрия. Класесенс каза: „Направихме проучване на въгледобивната промишленост в Китай, където 3000 души загиват всяка година и 80% от тези смъртни случаи са причинени от повреда на оборудването. Така че има ясна връзка с случай на безопасност за прогнозна поддръжка. „

Селскостопанската индустрия е друг бранш, където машини, като комбайни, започват да се снабдяват със сензори, които наблюдават ключови области на машината. Данните от сензора се предават чрез информационна мрежа и изчисления до централната поддържаща система, която може да анализира данните, за да открие нередности и да предвиди проблеми предварително.

Земеделието става все по-механизирано. Машини, като комбайни и трактори, вече са нещо обичайно, особено в големите ферми. Автоматизираните напоителни системи са жизненоважни за работа в много части на света; дори роботи, които могат да убият плевелите, растящи сред културите, да допълнят нивата на торове и да берат култури, в момента се разработват и тестват. Тъй като всичко това става все по-важно за съвременните селскостопански операции, необходимостта от PdM системи, ще нараства.

Решения, като прогнозна поддръжка, ще продължават да стават все по-важни за гладкото функциониране на много индустрии, тъй като количеството на технологиите, използвани в промишлеността, се увеличава допълнително. Тези индустрии също ще получат широк спектър от предимства, от по-ниски разходи до повишена безопасност.

С въвеждането на изкуственият интелект, предсказуемата поддръжка е област, която може само да помогне на индустрията да стане по-ефективна и продуктивна. С развитието на бизнеса се развива и светът на смазочните материали. Машина, която може да предвижда неизправности, също има потенциал да предскаже замърсявания в маслото, като по този начин помага за намаляване на престоя на машината и увеличаване на живота на вашите продукти.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ВЪВЕДЕТЕ ВАШИЯТ ИМЕЙЛ АДРЕС
Scroll to Top