Дали евтините смазочни материали спестяват пари ?

По-евтините смазочни материали могат да предложат краткосрочни икономии на разходи, но дали като цяло са правилният избор? Ние ще  разгледаме защо клиентите трябва да изберат подходящия продукт за всяко оборудване, ако искат да намалят общите си  разходи и времето за престой.

Няколко специалисти от отдела за смазочни материали на Shell, споделиха своите съвети и трикове. Ето какво трябва да знаете според тях, за да получите най -доброто от вашите машини и най -доброто за вашия бизнес.

Предизвикателствата идват, когато нещата, които изглеждат като добра стойност и инвестиция в определен момент, се оказват по-скъпи в дългосрочен план. Тези „фалшиви“ икономии могат да бъдат тежест за бизнеса в бъдеще  и често са трудни за поправяне.

Глобалният специалист по прилагане на продукти на Shell, Praveen Nagpal обяснява: „Непланираните спирания са от решаващо значение. Клиентите осъзнаха, че изборът на какъвто и да е смазочен продукт никога не е било добро решение. По-големият брой откази на двигателите, смяна на маслото и непланирани ремонти означава, че първоначалната инвестиция е по-малка, но в последствие разходите надвишават първоначално заложените в бизнес плана“.

Често прекомерните разходи не се натрупват, докато не изтече критично много време. В някои случаи дори, проблемите може да останат напълно незабелязани, маскирани от произволен брой допринасящи фактори.

Изборът на смазочен продукт е ключов

Една от най-големите възможности за попадане в капана на фалшивата икономия е изборът на смазочен продукт. С технологичното напредване на производители и доставчици, на пазара започват да се почвяват зашеметяващ набор от смазочни продукти, обхващащи редица ценови диапазони.

Техническият мениджър на Shell за източната част на САЩ, Greg Paluska, дава следното пояснение: „Все още има пречка, при която някои от нашите клиенти казват „да, по-високият клас са по-скъпи и има причина за това – те са по-трудни за производство, но разликата в предимствата, които носят и намаляването на разходите в дългосрочен план, са доста драстични. Цената на нефта е само един фактор, определящ крайната цена“.

По-евтините смазочни материали също имат своето място на пазара, но те също, в повечето случаи, са само краткосрочна икономия. Подходящите смазочни продукти, които могат да бъдат, ако е необходимо, премиум клас такива, са правилното решение, когато се стремим да намалим в дългосрочен план времето, в което техниката ни принудително е извън движение, дългосрочните разходи за поддръжка, както и когато се стремим да направим бизнеса си по-рентабилен.

Praveen Nagpal казва: „От друга страна, ако вашето оборудване изисква поддръжка със стандартни смазочни продукти, а вие пък настоявате да използвате премиум такива за тях, това също би могло да доведе до излишно увеличаване на дългосрочните разходи по поддръжка. Предложенията трябва да бъдат съобразени с нуждите на клиента.“

„Трябва да погледнем по-мащабно. Имаме много клиенти, които са доста превзети и правят точно такива излишни разходи, инвестирайки в премиум продукти за базовите си машини, но има и много, които казват: „Хей, по-евтино е по-добре. Какво пък толкова, това е просто масло в крайна сметка – просто трябва да смазва…“. По същия начин те ще кажат: „Моето оборудване има доста течове, какъв е смисъла да сложа нещо скъпо в него?“. Е, ако вашето оборудване има много течове, все пак трябва да защитите частите му, защото в противен случай, ще изтече много повече!“, казва Robert Profilet, Специалист по техническата поддръжка на Shell.

Знанието е жизнено важно.

 „Общото мнение на клиентите е, че смазочните продукти са просто промишлен консуматив. Имат постоянна нужда от подмяна. Те също така представляват само малка част от общия бюджет за поддръжка, обикновено 2%-3%. Така че клиентите не му обръщат особено внимание. Но те не са наясно как тези 3% могат да повдигнат общите разходи в бъдеще.“

Raghavendran Madhavarao, мениджър сектор маркетинг за Shell, заключава. „Понякога клиентите не могат да повярват, че смазочните материали играят толкова голяма роля в общите разходи по поддръжка. От нас зависи да им помогнем да разберат повече.“

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ВЪВЕДЕТЕ ВАШИЯТ ИМЕЙЛ АДРЕС
Scroll to Top