Как да подготвим автомобила си за топлото време

Подготовката на автомобилa за предстоящия сезон е нещо, което много хора често забравят да направят. Сега, когато температурите се повишават, ви предоставяме няколко съвета, как да подготвите колата си за горещо време.

Проверка и смяна на гумите

Време е да проверите или смените гумите си. Недостатъчно напомпаните гуми, не само засягат управлението и спирането на превозното средство, но също така могат да причинят прегряване на гумите, което може да увеличи шансовете им за деформация, особено когато температурите на пътя са изключително високи. Препоръчителното налягане в гумите може да се намери в ръководството на собственика или на малкия стикер, който обикновено се намира  до капачката за наливане на гориво.

Проверка на маслото

Маслото обикновено се сменя средно на всеки 10 000 км, ако обаче автомобилът не е каран продължително време, то имайте предвид че то се сгъстява и влошава своите качества.   Работата на двигателя също намалява неговите смазочни свойства. Проверете нивото на масло и при необходимост долейте допълнително, ако наближава момента за неговата смяна, то го направете преди да пътувате за предстоящите празници и летни месеци.

Проверка на  филтрите

Погледнете въздушния филтър на кабината и проверете за признаци на обезцветяване или влага. Проверете и въздушния филтър на двигателя си; чистият филтър ще помогне на вашия автомобил да подобри работата си и ще подобри разхода на гориво.

Проверка на акумулатора

Както топлината, така и вибрациите могат доведат до вътрешна повреда. Въпреки, че не можете да направите нищо относно топлината, то можете да се уверите, че батерията ви е обезопасена и монтирана на правилното място, за да сведете до минимум вибрациите. Прегледайте кабелите за корозия, почистете всички повърхности и връзки. 

Проверете охлаждащата течност

Двигателите се натоварват допълнително през лятото.  Отговорността на охладителната система е да предпазва двигателя от прегряване. Добавките, включени в охлаждащата течност, помагат за защита на радиатора и вътрешните компоненти на двигателя от корозия. Шансовете за повреда на двигателя определено ще се увеличат без правилна поддръжка на охладителната система.  Прегледайте и проверете нивата на охлаждаща течност  в резервоара, проверете и нейната консистенция и състояние. Ако новото и е ниско – долейте, ако изглежда с различен от първоначалния цвят, има утайки или замърсители – то я сменете цялата.

Проверка на спирачките

Зимните условия оказват влияние върху спирачките на вашия автомобил, така че трябва да сте бдителни, за да се уверите, че са готови за пролетта и лятото. Най-добре е специалист  да прегледа спирачните накладки и да ви уведоми, дали се нуждаят от смяна. Така вашият автомобил и ще подобри условията за безопасност.

Защитете боята си

Продължителното излагане на слънчеви лъчи може да причини избледняване, изсъхване и дори пукнатини във външната боя. Ако нямате достъп до гараж, опитайте се да паркирате на сенчесто място, но не забравяйте, че дърветата също носят своите заплахи – обикновено върху автомобила падат различни малки предмети и листа.  Затова е разумно да помислите за UV защитно покритие за най-добра защита на автомобила от слънцето.

Сменете чистачките си

През зимата чистачките са подложени на допълнително натоварване. Постоянното избърсване на сняг и лед, да не говорим за пясък и сол, може да е изхабило от техните свойства и капацитет. Чистачките се сменят лесно и значително подобряват видимостта.

Проверете светлините

Проверете  и тествайте всички светлини и крушки и ги почиствайте от натрупан прах или насекоми.

Подгответе своя авариен комплект за пътуване       

Винаги в автомобила си носете комплекти за смешни случай, крик, различни видове отвертки, кабели за запалване, въже, залепваща лента и всичко необходимо, от което ще имате нужда за да осигурете най-добрата реакция  при непредвидени ситуации на пътя.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top