Новите предизвикателства при поддръжката на съвременните вятърни турбини

Всички бяха изумени, когато по-рано тази година Aerones разпространиха снимки, как дроновете им размразяват перките на вятърните турбини. Тези снимки могат да разкрият появата на новите стандарти в поддръжката на вятърните турбини.

Използването на дронове в поддръжката на вятърни турбини започва да оказва голямо влияние в енергийната индустрия. Shell използва дронове, за да инспектира изгарящите газове в някои от най-големите газови централи в Европа и да следи нивата на безопасност на газ в терминалите, където се съхранява природен газ. При всичките усилията за използване  на повече възобновяеми източници на енергия довежда до необходимостта за обновяване на начина на поддръжка в сектора за производство на електроенергия от вятър.

Вятърните турбини често са разположени в отдалечени среди с тежки експлоатационни условия, което от своя страна превръща стратегията за превантивна поддръжка, като ключов фактор за минимизирането на човешки грешки и намаляването на разходите.  Имплементирането на дронове в поддръжката може значително да оптимизира този процес.

Нека да разгледаме как:

  1. Проверките на турбините стават по-лесни, по-безопасни и по-бързи

Компаниите вече използват  дронове, за да проверяват и пренасят тестове по-бързо и безопасно, дори и при най-тежките условия. И в комбинация с изкуствен интелект дроновете могат събират голяма база  данни  необходима в подхода за поддръжката.

С последното поколение AI, обработващ хиляди изображения, докато дронът все още е във въздуха, инженерите могат да открият по-бързо, с по-голяма точност проблемите, без да се излагат на сурови метеорологични условия или излишни рискове. Комбинацията от стабилни и усъвършенствани въздушни дронове с AI и усъвършенствани анализи на вятърни паркове води до революция в поддръжката на турбините.

  1. Изпълняване на рутинни задачи за поддръжка

Извършването на ремонт в средната точка на 35-метровата перка, която е на височина 90 метра, никога не е лесно изпълнение, за които и да е инженер. Сега разработчикът на 3M се обединява със специалисти по дронове Camp Six Labs за разработване на дронове, които могат да извършват ремонтни операции, докато операторите са на земята.

  1. Доставяне на големи полезни товари

Моделът дрон Griff 350 може да доставя полезни товари до 160 кг.. Тези тежкотоварни дронове могат значително да опростят задачата да поставят инструменти и оборудване  на точното място на турбината, като улесняват поддръжката дори на най-високите вятърни турбини и намаляват риска от нараняване.

  1. За борба с турбинните пожари

Пожарите са едни от водещите опасности в производството на вятърна енергия. А борбата с огъня на отдалечени места на голяма надморска височина може да бъде изключително предизвикателна. Използвайки специализирани противопожарни дронове, екипите могат да бъдат на място и да предприемат ефективни действия по-бързо от всякога.

Ясно е, че технологии, като дронове носят множество нови и по-ефективни начини за справяне с предизвикателствата при поддръжката. Но за да постигнете оптимизация на разходите, от съществено значение е това да е придружено с допълнителни мерки, като правилно смазване на оборудването.

По последно проучване на Shell Lubricants се установи, че 73% от специалистите в енергийната индустрия смятат, че използването на технологии от последно поколение ще доведат до по-малко повреди в оборудването, което показва, че има необходимост от напредването на технологиите в индустрията. Въпреки това, че този вид технологии стават все по-използвани, смазването трябва да остане основна част от режима на поддръжка, тъй като 43% от участниците в проучването отбелязват на база техния опит, че неефективното смазване е причина за чести, непланирани повреди.

Използването на висококачествени смазочни материали е от жизненоважно значение за намаляване на времето за непланирани ремонт и увеличаване на мощността на вятърните турбини, а в Shell нашите специалисти работят в тясно сътрудничество с клиентите, за да гарантират, че те разполагат не само с висококачествени продукти, но и че им се предоставят обучения и достъп до добри практики, от който се нуждаят за по-добро боравене със смазочните продукти за оптимизиране на различни видове операции по поддръжката.

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ВЪВЕДЕТЕ ВАШИЯТ ИМЕЙЛ АДРЕС
Scroll to Top