Как и защо природния газ се превръща в смазочни продукти

Как и защо природния газ се превръща в смазочни продукти

Повече от 100 години Shell произвежда и доставя смазочни продукти за поддръжка и защита на всички видове двигатели, превозни средства и машини.

 Газ към течност

Технологията „газ към течности“ – или GTL – “Gas to liquid”, трансформира природния газ в течни горива, базово масло за смазочни материали и други течни продукти, обикновено произведени от нефт. Технологията за това специално масло се основава на повече от 40 години изследвания, разработки и търговски опит.

Историята на производството на GtL започва в Катар. Малката пустинна държава има достъп до третия по големина запас от природен газ в света, който се намира под морето в Арабския залив. През 2006 г. Shell построи гигантска рафинерия в пустинен район близо до брега. Рафинерията, наречена Pearl, има само една задача: да превърне природния газ в нефт. Производството започна бавно през 2011 г. Всички смазочни продукти от GtL, предоставяни от Shell на световния пазар, идват само от тази рафинерия.

Отначало природният газ се извлича от недрата и се изпомпва на 100 км до брега и в рафинерията „Перла“. Тук газът първо се пресява и след това се измива, за да се отърве от всички примеси.

Следващата стъпка е изпращането на газа чрез химичен процес, при който той се превръща в парафиново масло. По-късно парафинът ще бъде преработен в смазочни продукти.

Предимства:

  • GtL маслото се разпространява лесно, тъй като е течно дори при много ниски температури.
  • GtL маслото е по-чисто от традиционните смазочни материали. Това означава, че в двигателя остават само много малко отлагания. Двигателят, смазан с масло GtL, изглежда чист и нов – дори след много хиляди километри шофиране.
  • GtL маслото се изпарява по-бавно от традиционните масла. Тъй като изпаряването е основната причина двигателите да използват масло, GtL маслото е полезно както за околната среда, така и за икономията при използването на смазочни продукти.
  • GtL маслото поддържа своята консистенция и по този начин своя смазващ ефект както при високи, така и при ниски температури.
  • GtL маслото съдържа много малко примеси, като сяра, което е предимство за околната среда.

Днес Shell се фокусира на 100% върху GtL масло, а в бъдеще всички висококачествени масла на Shell ще се базират на GtL технология. Днес ще намерите смазочни продукти на базата на GtL в следните марки: Shell Helix, Rimula,Advancе, Diala и Turbo.

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ВЪВЕДЕТЕ ВАШИЯТ ИМЕЙЛ АДРЕС
Scroll to Top