Как да проверим двигателното масло на лекия ни автомобил

Лесно е дори и за дама без опит и технически умения

Моторното масло се променя и губи свойствата си вследствие работата на двигателя, а и дори колата да се използва рядко, с течение на времето то се превръща в негодно.

Желателно е да проверяваме маслото на двигателя

  • на определен период от време;
  • след определен пробег;
  • преди дълъг път;

Кога и колко често да проверяваме моторното масло

По отношение на периода от време – най-добре е да бъде проверявано всеки месец, а по отношение на пробега – на всеки хиляда километра. Също така, ако ни предстои дълго пътуване напр. почивка на море, е необходимо да проверим двигателното масло преди да тръгнем на път, за да не бъдем изненадани на неподходящо място.

Как да проверим двигателното масло

Проверката на двигателното масло е много лесно дори и за човек без технически умения и опит. Рискувате само масло да капне върху дрехите ви.

Необходим ви е само един бял парцал за да проверите маслото.

Маслото се проверява на студен двигател, поради което трябва да изчакате петнадесетина минути, след като се угасили двигателя, за да се охлади, ако до момента е бил включен.

Първата стъпка, след като отворите капака на двигателя е да откриете измервателната пръчка на маслото. Следващата е да я извадите и да я избършете с чистия бял парцал. След това тя се връща обратно на мястото й в двигателя и след няколко секунди се изважда отново. Това е всичко. Какво обаче трябва да следите върху пръчката и върху парцала – само две неща – нивото на моторното масло и видът му.

Нивото на моторното масло

На пръчката на моторното масло са изписани две означения – за минималното и за максималното му ниво. Ако следите на нивото му върху пръчката е между тях, означава, че е в норма. Ако обаче е под означението за минимум или над означението за максимум, то съответно е недостатъчно или в повече.

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ВЪВЕДЕТЕ ВАШИЯТ ИМЕЙЛ АДРЕС
Scroll to Top