Втечнен природен газ ( LNG ) и използването му като гориво

Свръх охладеният природен газ до около 162 ° под нулата го превръща в течност. Това намалява обема му 600 пъти, което улеснява доставянето и използването като гориво за транспортни превозни средства  и отделя по-малко CO2 в атмосферата.

В хладната и мъглива западна норвежка сутрин капитан Хари Мелинген-Хоугланд маневрира с ферибота си Mastrafjord и бавно го гарира в дока. Въпреки размерите си, 130-метровият кораб изглежда пъргав и е изненадващо тих, като почти не нарушава спокойните води на Бокнафьорд. От фериботния мост Мелинген-Хаугланд има 360-градусова гледка към участъка от вода, който пресича десетки пъти на ден.  В района са положени усилия да се използва втечнен природен газ (LNG) като гориво вместо дизел. Mastrafjord и неговите побратимени кораби Stavangerfjord и Boknafjord са проектирани да работят на LNG за намаляване на емисиите на сяра и NOХ в атмосферата.

И така, какво е LNG?

Втечненият природен газ е кристално чиста, безцветна, нетоксична течност, която се образува, когато природният газ – предимно метан, с други алкани, включително етан и пропан, и въглеродният диоксид – се охлажда до -162 ° C. Този процес за втечняване на природен газ,  води до намаляване обема на газа с 600 пъти, което улеснява съхранението и транспортирането до всяка точка по света – независимо дали ще бъде по тръбопровод или с друг вид сухопътен транспорт.

Използването на LNG може да намали емисиите в атмосферата – тъй като отделя практически нулеви емисии от серни частици и азотни оксиди и може да помогне за намаляване на парниковите газове. Също така притежава  и други не оспорими предимства. „За тези от нас, които работят и експлоатират двигатели на втечнен природен газ, той е много чист в сравнение с други течни горива“, казва Перинг Рундхоуд, главен инженер в Mastrafjord. „Състоянието на двигателя – вътре в картера – изглежда съвсем нов,. Когато извадите буталата и цилиндрите за основен ремонт, виждате, че оборудването е в рамките на абсолютните допустими отклонения. Дори и след 50 000 часа. “ От работната си станция точно под капитанския мост, Рундхауд наблюдава строг график за поддръжка на борда на Мастрафьорд, с искрови кабели, намотки и пилотни сонди, изискващи регулярен ремонт. Той обаче може да благодари на работата на Жанин Клинкенбил за новия външен вид на вътрешните работи на ферибота. Като главен технически експерт за преработка на горива в Shell, Клинкенбил наблюдава процесите, които осигуряват оптималния потенциал за използване на въглеводородите, като природния газ. „Има няколко основни принципа за това, което правя – като безопасност и ефективност“, казва тя. „Ако има съдържание на сяра, можем да ги премахнем и да ги превърнем в елементарна сяра за асфалт или тор. Ако имате CO2, той може да се използва за подобрено оползотворяване на нефт и газ или за съхранение чрез улавяне и съхранение на въглерод. “

Но норвежките пътнически фериботи като Mastrafjord, Stavangerfjord и Boknafjord не са единствените превозни средства, които се захранват от LNG. През 2013 г. Shell пусна първият танкер с LNG –  Greenstream – построен и проектиран в корабостроителниците Peters в Холандия и управляван от холандския Interstream Barging. Днес Shell Shipping & Maritime управлява 44 LNG превозвачи – около 11% от световния флот за LNG – което прави Shell един от най-големите оператори на LNG превозвачи. На други места LNG се използва в индустрията за тежки товарни превози.

През октомври 2015 г. Shell отвори четвъртата си станция за зареждане на камиони за LNG в Холандия. Зарядната станция в Амстердам се намира в западната пристанищна зона, място със значителен оборот на от кораби до камиони, които транспортират и доставят стоки в града. „Ние сме ангажирани с развитието и разпространението на LNG като вариант за гориво, но ще отнеме време, за да развием този пазар. Със сигурност в Shell инвестираме както в сектора на морския транспорт, така и в тежкотоварния автомобилен транспорт, за да осигурим на клиентите това конкурентно и по-чисто гориво.

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ВЪВЕДЕТЕ ВАШИЯТ ИМЕЙЛ АДРЕС
Scroll to Top