Не подценявайте зимата

Независимо дали шофирате в сняг за първи път или сте опитен шофьор, управлението на автомобил през зимата е сериозно предизвикателство и изборът на моторно масло е от съществено значение. Тъй като условията на шофиране са различни спрямо пътищата, ние разработихме списък със съвети за зимно шофиране, за да ви помогнем безопасно да преодолеете най-студения сезон от годината:

Карайте плавно

Ключът към безопасното шофиране в сняг е плавното управление на волана, газта и спирачките. Защо? Резките движения с лесно отлепват гумите, които имат слабо сцепление с хлъзгавия път, така че всяко завъртане на волана, натискане на спирачките и движение на газта трябва да бъде съзнателно, внимателно и постепенно.

Гледайте далеч напред

Колкото по-хлъзгаво става, толкова по-напред по пътя трябва да гледате и да предвиждате възможните ситуации. Предвидете удвояване на спирачния път, когато пътят е мокър, утрояване на сняг и дори повече на лед. Шофирайте внимателно и безопасно с допълнителна концентрация.

Овладейте автомобила

Ако почувствате, че колата ви започва да се поднася, винаги гледайте накъде искате да отидете, а не накъде се движи колата точно в този момент.

Карайте в пътя

При зимни условия най-добре да управлявате превозното средство в добре отъпканите коловози от другите автомобили и да не рискувате дори с леки отклонения от пътя , защото има риск да загубите сцепление

Винаги подготвяйте автомобила си

Гуми

С падането на външната температура пада и налягането в гумите. Уверете се, че всяка гума е напомпана до препоръчаното от производителя на превозното средство налягане, което е в ръководството на автомобила.

Проверявайте гумите си поне веднъж месечно и преди дълги пътувания.

Проверете възрастта на всяка гума. Някои производители на превозни средства препоръчват смяна на гумите на всеки шест години, независимо от употребата.

Проверката не е само проверка на налягането и възрастта на гумите. Не забравяйте да проверите: протектора и страничните стени за всякакви порязвания, пробиви, издутини, ожулвания, пукнатини или неравности. Проверете дали протектора ви е поне 4 мм.

Технологии за безопасност

Запознайте се с технологиите за безопасност на вашето превозно средство и как се представят в зимни условия. Разберете дали вашият автомобил има антиблокираща спирачна система и научете как да я използвате правилно. Антиблокиращите спирачни системи предпазват колелата ви от блокиране по време на спиране. Ако имате антиблокиращи спирачки, прилагайте стабилен, продължителен натиск върху педала на спирачката. Ако нямате антиблокиращи спирачки, може да се наложи да „напомпате“ спирачките, ако почувствате, че колелата ви започват да блокират.

Подови изтривалки

Поради кишавите зимни условия може да помислите за замяна на обичайните си постелки за пода с по-дебел материал или гумени. Неправилно поставените подови стелки във вашия автомобил могат да попречат на работата на педала на газта или спирачката, увеличавайки риска от катастрофа. Винаги използвайте стелки с правилния размер и подходящи за вашия автомобил.

Светлини

Проверете вашите фарове, стоп-светлини, мигачи, аварийни мигачи и вътрешни светлини. Не забравяйте също така да проверите спирачните светлини и мигачите на ремаркето, ако е необходимо.

Чистачки за предно стъкло

Проверете дали чистачките работят функционално и  се уверете се, че разполагате с висококачествена „зимна“ течност с размразител, преди да настъпи зимата.

Охладителна система

Уверете се, че имате достатъчно охлаждаща течност в автомобила си и че тя отговаря на спецификациите на производителя. Проверете охладителната система за течове, тествайте охлаждащата течност и източете или сменете старата охладителна течност.

Заредете Вашия автомобил

Носете предмети в автомобила си, за да се справите с обичайните зимни нужди, свързани с шофиране, и консумативи, от които може да се нуждаете при спешни случаи, включително:

лопата за сняг, метла и стъргалка за лед;

джъмперни кабели, фенерче и предупредителни устройства

одеяла за защита от студ; и мобилен телефон и зарядно, вода, храна и всички необходими лекарства.

За електрически и хибридно-електрически превозни средства намалете разхода на батерията. Като цяло литиево-йонните батерии имат намалена енергия при по-ниски температури. Освен това повечето батерии на всички превозни средства ще използват енергия от батерията за самонагряване при ниски температури. Изтощаването на батерията поради нагряване може да бъде сведено до минимум, като поддържате вашия електрически автомобил възможно най-топъл по време на минусови температури. Често срещан начин да направите това: включете автомобила си през нощта през зимата, като поддържате температурата на батерията в оптималните й граници.

Планирайте своя маршрут

Проверете местните отчети за времето и трафика, преди да тръгнете. Ако пътищата ви не са в добро състояние, помислете за отлагане на несъществени пътувания, докато пътищата не бъдат почистени. Ако все пак трябва да излезете, уверете се, че сте подготвени в случай, че се забавите по време на пътуване. Ако правите дълго пътуване, когато се прогнозира зимно време, помислете дали да не тръгнете по-рано.

Запознайте се с упътванията и картите, преди да тръгнете – дори ако използвате GPS – и уведомете другите за вашия маршрут и очакваното време на пристигане. При по-дълги пътувания планирайте достатъчно време, за да спрете, за да се разтегнете, да хапнете нещо, да проверите телефона си и да смените шофьора или да си починете, ако се чувствате сънливи.

Какво да правим при спешни случаи

Ако бъдете спрян или блокиран в зимно време, останете фокусирани върху себе си и вашите пътници, колата си и заобикалящата ви среда. Стойте с колата си и не се напрягайте.

Нека колата ви да бъде видима . Поставете ярки маркери върху антената или прозорците и дръжте вътрешната куполна светлина включена.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ВЪВЕДЕТЕ ВАШИЯТ ИМЕЙЛ АДРЕС
Scroll to Top