Модерни решения на стари проблеми

В продължение на хиляди години иновативното мислене в производството на метали е позволило на обществото да изпита предимствата на желязото, медта, стоманата и бронза.

И въпреки че дигитализацията, устойчивостта и ефектите от пандемията донякъде изместиха целите за модерни метални съоръжения, ако операторите най-накрая успеят да разрешат тези основни проблеми, тогава индустрията ще е на път към по-устойчиво и продуктивно бъдеще.

1. Оптимизиране на ефективността и намаляване на разходите

Служителите, които работят с метали са фокусирани до голяма степен върху поддържането на висока ефективност и ниски разходи; същността на което се крие в поддържането на тяхното оборудване ефективно, така че времето за работа да остане високо. Условията на работа са достатъчно тежки за машините, така че оптималното производство е трудна цел за поддържане. Комбинирайте това с променливите цени на енергията и материалите, както и неочаквано прекъсване на веригата за доставки, и задачата понякога може да изглежда непреодолима.

Решението: Комбиниране на смазочни материали и технология

Едно от решенията е да се уверите, че смазочните материали са избрани – и след това използвани в оборудването правилно. Използването на правилното смазочно средство е може да спести в разходи за енергия и когато се съчетае с подходящи цифрови решения – като дистанционно наблюдение на състоянието на маслото – въздействието му може да бъде още по-голямо. С данните за машините в реално време, очертаващи важни показатели като диапазон на вискозитет и оставащ живот на маслото, нивата на ефективност могат да бъдат повишени до нови висоти, докато времето на престой става много по-малко вероятно или поне може да бъде по-добре планирано около периоди на натоварено производство.

2. Управление на отпадъците

По целия свят управляващите органи въвеждат по-строги изисквания за управление на отпадъците в законодателството и компаниите трябва да гарантират, че собствените им вътрешни структури са налице и стабилни. Правилното и ефективно обезвреждане на отпадъци обаче не е само екологичен, но и финансов въпрос. В крайна сметка ненужните отпадъци означават ненужни разходи, независимо дали чрез неефективно оборудване, лошо използване на смазване или увеличени такси за изхвърляне. Същото важи и за използването и управлението на водата: при големи количества вода, използвани за почистване и охлаждане, операторите имат отговорност да оптимизират използването на вода, така че да не допринасят допълнително за експлоатацията на ресурсите.

Решението: Рационализиране и автоматизация

Заводите за метал могат да се борят с това чрез рационализиране на процесите, където е възможно. Това започва с по-ясно разбиране на мисленето за жизнения цикъл и кръговата икономика – където продуктите и услугите са проектирани с мисъл за намаляване на отпадъците, повторно предназначение и рециклиране. Перфектен пример е повторното рафиниране на масло за възстановяване на базови масла и други компоненти на биологична основа, за разлика от традиционните начини за изхвърляне. Но също така се простира до интегрирането на цифрови технологии по поръчка. Автоматизирането на процесите, например чрез въвеждане на роботика, може да повиши ефективността, поради което 63% от ръководителите в производството на метали обмислят инвестиции в автоматизация. Като има предвид, че ефективният софтуер за планиране на ресурсите на предприятието (ERP) може да помогне за опростяване на сложните изисквания – като ценообразуване, инвентар и доходност – които определят много вътрешни вериги за стойност в металната индустрия. С гъвкави софтуерни системи, които могат да помогнат на операторите да улавят, съхраняват и анализират големи набори от данни, стратегиите могат да бъдат изострени спрямо тенденциите в реално време и следователно да станат по-въздействащи.

3. Декарбонизиране на веригата за доставки

Въпреки че металургичната промишленост направи много през последните няколко години, за да стане по-устойчива от горе до долу, декарбонизацията все още е изключително високо в дневния ред. В края на краищата само стоманодобивната промишленост все още е един от трите най-големи допринасящи за  емисиите на CO 2 в световен мащаб  . Въпреки че вниманието се измества от фокуса върху емисиите от обхват 1 и обхват 2 – произведени директно от компании или непряко чрез закупуване на енергия – към емисиите от обхват 3. Това са емисии, натрупани по цялата верига на доставки и могат да включват всичко – от суровини, операции и дистрибуция до това как продуктите се използват и изхвърлят от клиентите.

Решението: Укрепване на вашата екосистема

Тъй като ключово предизвикателство тук е сложността на отчитането и проследяването на въглерода – както и ограниченото пряко влияние, което операторите могат да имат върху някои от тези области – системите за отчитане на устойчивостта могат да бъдат изключително полезни. Както доказа Инициативата за блокчейн за минно дело и метали на Световния икономически форум, те позволяват проследяване на въглеродните емисии, като същевременно осигуряват по-ясна представа и видимост по цялата верига на доставки  . Друга тактика е да се ангажира стратегически партньор, който може да е в по-добра позиция да съветва относно нисковъглеродни решения. Гавин Уорнър, генерален мениджър за глобална търговска устойчивост в Shell, казва: „Работата с партньор като Shell Lubricant Solutions може да помогне на операторите да въведат всичко от въглеродно неутрални смазочни материали и въглеродни компенсации до алтернативни енергийни решени

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ВЪВЕДЕТЕ ВАШИЯТ ИМЕЙЛ АДРЕС
Scroll to Top