Митове за моторното масло

Представяне ви някои от установените митове и погрешни схващания, наложили се сред автомобилистите:

Мит: Ако маслото е потъмняло, то трябва да се смени, независимо от изминатия пробег

Реалност: Всъщност почистващите добавки разтварят продуктите от непълното изгаряне на горивото, поддържайки двигателя чист и предпазвайки от замърсители, поради което маслото потъмнява.

Мит: Можете „на око“ да определите периода, необходим за смяна на маслото.

Реалност:: Следвайте периодите, препоръчани от производителя на вашето превозно средство.

Мит: Необходимо е да се спазва еднакъв интервал за смяна на двигателното масло за всички видове превозни средства. 

Реалност: Ако за леки автомобили от различни марки времената за смяна на маслото могат да бъдат приблизително еднакви, тогава за търговски превозни средства честотата трябва да се изчисли, като се вземе предвид режимът на работа.

Мит: Не е необходимо маслото да се сменя редовно. 

Реалност: В действителност, ако се забави или пропусне смяната на маслото, отлаганията ще се натрупат много по-интензивно в двигателя, което ще доведе до лошо смазване на двигателя и по-бавна циркулация на маслото, което може да причини повишено износване на двигателя, както и евентуална повреда.

Мит: Колкото по-скъпо е маслото, толкова по-добро е то. 

Реалност: Дори и най-скъпото масло може да бъде вредно, ако не отговаря на изискванията на производителя на автомобила, така че основният критерий за избор на моторно масло не трябва да бъде цената, а указанията в инструкцията за експлоатация.

Мит: Синтетичните и минералните масла нямат значителни разлики.

Реалност: Минералните масла се окисляват по-бързо и губят основните си характеристики. Синтетичните масла са много по-устойчиви на температурни условия и запазват експлоатационните си свойства за много по-дълъг период, което е основната причина за използването им в автомобили с удължени сервизни интервали.

Мит: Смесването на масла от различни видове и марки няма да навреди на автомобила. 

Реалност: Всъщност смесването на масла е възможно само в извънредни ситуации, тъй като подобно взаимодействие може значително да намали производителността на двигателя.

Мит: Всесезонното масло е по-лошо от сезонното. 

Реалност: Разлики няма, особено след като най-големите производители започват да предлагат на пазара само всесезонни масла.

Мит: Маслото ще работи по-добре, ако към него се добавят добавки. 

Реалност: Всъщност всички добавки на трети страни разрушават баланса на компонентите на двигателното масло и могат да му попречат да функционира на нивото, на което е предвидено от производителя.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ВЪВЕДЕТЕ ВАШИЯТ ИМЕЙЛ АДРЕС
Scroll to Top