Как липсата на умения възпрепятства дигиталната трансформация в строителството

Строителният бранш изпитва сериозен недостиг на работна ръка.  От няколко години насам броят на откритите работни места в инженерните и строителните фирми почти се е удвоил, но броят на новите служители се е увеличил с по-малко от 10%.

Към това се добавя и липсата на дигитални умения, която възпрепятства по-нататъшното приемане на нови технологии за управление на машини и автоматизация.

Три четвърти от строителните компании споделят мнението, че липсата на опит и обучение е пречка пред способността им да се трансформират дигитално като бизнес. И така, как могат да преодолеят компаниите това предизвикателство и да се възползват максимално от технологии, които имат способността да подобрят производителността и рентабилността в индустрия, известна с това, че работи с ниски маржове?

Решението

Според  Крис Слейт, управляващ директор на Off-Highway Research , строителството трябва да претърпи културна промяна, за да разбере по-добре и да демонстрира предимствата на цифровите технологии. Част от това ще се дължи на търсенето на клиентите, но образованието и експертизата на трети страни играят огромна роля за привличането на нови работници, въоръжени с дигитални умения, в индустрията.

Дигиталната трансформация в строителството

Когато мислите за автоматизация и бъдещи технологии, изкушаващо е да си представите превозни средства и машини без водачи, работещи на пръв поглед без нужда от човешка намеса. Картината в строителството е далеч от тази визия, но все още има широк набор от технологии, които вече се използват – най-често под формата на инструменти за управление на машини, които помагат на операторите да работят по-продуктивно.

„Автоматизацията е наистина трудна в строителството, защото има толкова много неизвестни“, казва Слейт. „Колкото пъти един багер при първа копка е откривал водопровод, който не е трябвало да бъде там, затова е необходим е човешки елемент за тези операции „

Технологии за управление на машината като GPS и системи за лазерно насочване могат да помогнат на операторите да осигурят тази точност. Например  с GPS сензори, които подават данни обратно към електронното управление на машината, височината на острието на булдозера може да се регулира автоматично. И това прави ролята на оператора по-проста, по-безопасна и по-продуктивна.

Изследване на парадокса на цифровите умения в индустрията

На теория цифровизацията и автоматизацията на строителните процеси трябва да улесни привличането на нови работници в индустрията. Има много причини това все още да не е станало реалност. Разпокъсаният характер на индустрията означава, че подизпълнителите често са малки семейни фирми, които не желаят да инвестират в системи, от които никога преди не са имали нужда. Прословутият нисък марж в  строителството само допринася за това.

Ключови изводи

  • Изправени пред сериозен недостиг на работна ръка и липса на умения, строителните предприятия трябва да ускорят инвестициите си в цифрови технологии.
  • Технологиите за управление и автоматизация на машини, като GPS и системи за лазерно насочване, вече се използват, но скоростта на приемане в индустрията е бавна.
  • Нарастващият темп на цифрова трансформация в строителството затруднява привличането на нови работници в индустрията, докато липсата на дигитални умения възпрепятства по-нататъшните инвестиции в цифрови технологии.
  • Търсенето на клиентите ще увеличи нуждата от приемане на цифрови технологии, като образованието и обучението на персонала са ключови за създаването на нова работна сила в строителството с цифрови възможности.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ВЪВЕДЕТЕ ВАШИЯТ ИМЕЙЛ АДРЕС
Scroll to Top