Значението на предсказуемата поддръжка

Историята е пълна с примери как обществото си представя как ще изглежда бъдещето. От летящи коли до роботи помощници, всяко поколение смята, че може да предскаже как ще се промени светът през следващите петдесет до сто години.

Тези прогнози често имат едно общо нещо: те са склонни да се фокусират върху потребителския начин на живот, като пренебрегват прогнозите за бъдещето на индустриалното производство. Индустрии като строителството, минното дело и енергетиката междувременно продължават да се движат напред, често извън полезрението и съзнанието на голяма част от обществото.

Мониторинг на състоянието на маслото: Поставяне на основата за предсказуема поддръжка

Предцизното планиране на  бъдещето се оказва трудна задача за повечето компании. Започвайки с мониторинг на състоянието на маслото (OCM) – програма за поддръжка, която използва различни тестове за анализ на масло, за да предостави на операторите представа за ранно предупреждение за здравето на тяхното оборудване.

Shell LubeAnalyst  е лабораторно базирана програма за анализ на масло, тя тества всичко от замърсяване до вискозитет, за да изгради цялостна картина на състоянието на маслото и оборудването. С 30 години данни за сравнителен анализ на производителността в експлоатация, равняващи се на приблизително 25 милиона точки от данни, получените отчети могат да осигурят индикация за потенциални проблеми, преди дори да възникнат.

Други принципи на предсказуемата поддръжка

  • Прогнозната поддръжка помага на индустриалните сектори да надхвърлят простото предотвратяване на повреди на оборудването. Чрез използването на дигитални технологии за намаляване на вероятността от повреди, това помага на операторите да избегнат скъпи престои и високи разходи за поддръжка.
  • Мониторингът на състоянието на маслото е един от начините за преминаване от реактивен към проактивен и превантивен подход за поддръжка, като непрекъснатото тестване и анализ на маслото помагат да се открият потенциални проблеми, преди да възникнат.
  • Дистанционните сензори и програмите за анализ на маслото в реално време позволяват на операторите да направят следващата стъпка към предсказуема поддръжка, за да осигурят изправност на оборудването – с машинно обучение и усъвършенствани анализи, комбинирани с човешки опит, за да позволят по-бързо вземане на решения въз основа на прозрения в реално време.
  • Платформите за управление на дигитално оборудване дават на операторите възможността да проследяват големи авто паркове от превозни средства и оборудване, като събират данни за всичко – от разход на гориво и емисии до време на празен ход и използване – всичко това в едно централизирано табло.

И тъй като бъдещето крие различен резултат за всеки отделен бизнес, Shell непрекъснато инвестира в иновативни технологии, за да отговори на различни нужди от поддръжка в редица индустриални сектори – помагайки на операторите да се възползват максимално от наличните им данни.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ВЪВЕДЕТЕ ВАШИЯТ ИМЕЙЛ АДРЕС
Scroll to Top