Възможни сценарии за енергийна сигурност според Shell

Shell публикува най-новите си сценарии  за енергийна сигурност. В тях са включени два нови сценария, които  изследват как може да се развие светът и по-конкретно, те разглеждат възможните енергийни и климатични резултати.

Сценариите на Shell не са прогнози или очаквания за това какво вероятно ще се случи. Те не са израз на стратегията на Shell  а са резултат от анализа на многото входни данни, използвани от Shell след анализиране на множество фактори.

Първият сценарий, наречен Archipelagos, проследява как може да се развие днешният натиск върху климата до края на века. Националният интерес остава ключов и възобновяемите енергийни източници се разглеждат главно като начин за подобряване на енергийната сигурност. До 2100 г. се предвиждат нулеви нетни емисии, но според него няма да се постигнат целите от  Парижкото споразумение. Този сценарий може да се определи  „проучвателен“, като за база се вземат текущите данни от 2023 г.

Вторият сценарий, наречен Sky 2050 , показва колко бързо трябва да се движи светът, за да постигне целта на Парижкото споразумение. Глобалната климатична сигурност става основна грижа. Държавите се надпреварват да преминат към по-чиста енергия и се появява конкурентна среда за технологии, минерали и производствен капацитет. Конкуренцията води до бърза промяна и светът достига нулеви нетни емисии през 2050 г. Този сценарий е „нормативен“ и изключително предизвикателен: той поставя цели за нулеви нетни емисии до 2050 г. и ограничаване на затоплянето до под 1,5°C до 2100 г.

Ключовите фактори от сценариите за енергийна сигурност включват следните зависимости :

  • Изкопаемите горива ще загубят пазарен дял и енергийната система ще се декарбонизира, въпросът е: колко бързо?
  • Не съществува реалистичен път към мигновен и рязък спад на емисиите.
  • Средната температура е много вероятно да надхвърли 1,5°C в световен мащаб
  • Бъдещето на енергията е електричеството, въпреки че водородът и биоенергията играят значителна роля.
  • Понижаването на покачването на температурата под 1,5°C ще изисква широкомащабно отстраняване и съхранение на въглерод.

Сценариите се информират от данни, изградени с помощта на модели и съдържат прозрения от водещи експерти в съответните области. В крайна сметка сценариите са предназначени като помощ за вземане на по-добри решения.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ВЪВЕДЕТЕ ВАШИЯТ ИМЕЙЛ АДРЕС
Scroll to Top