Съвети за безопасно шофиране в градски условия

Шофирането в градски условия изисква много умения, повече усилия и още повече  концентрация в сравнение с извънградското. Управлението на автомобил в града  в зависимост от това къде се намирате може да бъде забавно, предизвикателно, досадно, вълнуващо, или  пък скучно. В зависимост от вашето местоположение стратегията на шофиране се променя.

За шофьори, които не са свикнали с натоварените улици и по-бавното темпо на градско шофиране, изживяването може да бъде доста разочароващо. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да направите шофирането по градските улици малко по-лесно.

  • Осведоменост – бъдете наясно със заобикалящата ви среда

Съвет номер едно за шофиране в града е, че ориентирането в ситуацията е от ключово значение. Винаги е добре да сте наясно със заобикалящата ви среда и да обръщате изключително внимание на автомобилите около вас. При градско шофиране трябва да гледате напред в трафика, за да получите представа какво ви очаква. Да сте наясно с това, което ви заобикаля, ще ви помогне да избегнете инциденти и сблъсъци и винаги да сте готови да спрете.

  • Търпение

Разбираме, че шофирането в града може да бъде изнервящо преживяване, поради което е важно да отделите време и да имате търпение. Опитайте се да бъдете приятелски настроени и любезни към другите шофьори на пътя. Ще трябва да се справите с някои невнимателни шофьори в градовете, но не бъдете като тях!

Ако искате да сте в безопасност на пътя и за пешеходците около вас, бъдете търпеливи. Всеки бърза да достигне дестинацията си, но разумното шофиране ще ви отведе до нея безопасно.

  • Планиране

Планирането на вашият маршрут, преди да тръгнете към желаната дестинация, ще повиши увереността ви на пътя. Да бъдеш подготвен и да знаеш как ще изглеждат улиците и пътищата е чудесен метод да  сте уверени или пък  да не се загубите в непознати условия. Използването на GPS винаги ще ви насочи към най-бързия маршрут до вашата дестинация и ако на пътя се случи злополука или неочаквано събитие, GPS автоматично ще ви пренасочи, за да гарантира, че ще стигнете до вашата дестинация възможно най-бързо.

  • Бъдете в правилната лента

Тази стъпка е жизненоважна, особено когато сте в по-големите градове. След като трафикът започне, става много трудно да се престройвате и да сменяте лентите, когато идва завой или изход. Влезте в лентата, в която трябва да бъдете и останете там. Това улеснява достигането до вашата дестинация и помага избягването на инциденти.

  • Не се опитвайте да правите много неща

Ключът към доброто шофиране е да се концертирате и да не се опитвате да правите много неща наведнъж , говоренето без hands free или пък отговарянето на съобщения по време на път са крайно непрепоръчителни.

  • Внимавайте на светофарите

Когато спрете на светофара, имайте предвид, че пешеходците са получили сигнал за преминаване през улицата, докато светлината ви свети червено или пък и нас вас ще ви свети зелено ако завивате надясно. Някои пешеходци може да са по-бавни от сигнала или ще се опитат да пресекат улицата в последният момент.  Винаги се оглеждайте  и от двете посоки за пешеходци, преди да тръгнете. Никога не заобикаляйте човек, който минава през улицата.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ВЪВЕДЕТЕ ВАШИЯТ ИМЕЙЛ АДРЕС
Scroll to Top