Как да шофираме максимално безопасно по магистрала

Безопасността на вашия автомобил и пътниците в него е от първостепенно значение всеки път, когато седнете зад волана.

Чрез подобряване на вашите шофьорски навици шансовете да се превърнете в статистика значително намаляват. Следните 10 съвета за безопасност при шофиране по магистрала ще ви помогнат да избегнете потенциално животозастрашаващи ситуации, като впоследствие ще направят пътя по-безопасно място.

Съвет №1 — Предпазни колани

Носете предпазния колан всеки път, когато се качвате в превозно средство, независимо от дължината или причината за пътуването.

Съвет з № 2 — Превишена скорост

Превишаването на скоростта е най-честата причина за катастрофи по магистралите.  Спазвайте ограниченията и се опитвайте да не правите рисковани изпреварвания

Съвет № 3 — Не употребявайте  алкохол

Няма нищо лошо в това да излезете и да се забавлявате, но когато управлявате превозно средство никога не употребявайте алкохол преди каране.  Дори в малки количества, той забавя вашето време за реакция на пътя.

Съвет №4 — Ремонтни зони

Спазвайте ограниченията на трасето, когато попаднете в ремонт. Бъдете търпеливи и не се опитвайте да наваксате влизайки в аварийната лента или в насрещното движение с цел измъкване от трафика.

 Съвет № 5 — Разсеяно шофиране

Когато управлявате превозно средство, трябва да сте съсредоточени само върху безопасната експлоатация на това превозно средство.С  колкото повече разсейващи фактори се занимавате, толкова по-голяма става вероятността да бъдете въвлечени или да причините злополука

Има 3 вида разсейване:

Визуално — откъсване на очите от пътя

Ръчно — махане на  ръцете си от волана

Когнитивно — откъсване на мислите от шофиране

Използването на телефона по време на шофиране е особено опасно, защото предизвиква и трите вида разсейване. Откъсването на очи от пътя само за 5 секунди е достатъчно време, за да не може да реагирате на внезапно спрели коли пред вас.  

Съвет №6 — Слепи зони

Докато шофирате, обикновено имате 2 слепи зони, които може да заемат приближаващите превозни средства. От двете страни на вашето превозно средство мъртвите зони се намират в областта, която огледалата ви за обратно виждане може да не покриват.

Истината по въпроса е, че слепите петна са минал проблем. Съвременните превозни средства превозни средства разполагат с достатъчно широк обхват на огледалата за може да ги избегнете. Необходимо е обаче правилното им регулиране.

Съвет № 8 — Умора

Пътуването по магистрала може да бъде уморително. Когато се комбинира с други фактори като липса на сън, изтощение или стрес, може да се създаде опасна ситуация, докато се опитвате да заспите.

Избягвайте потенциално фатални инциденти, като си почивате преди пътуване и правите чести спирания (поне веднъж на всеки 90 минути)

Съвет № 9 — Информираност за мотоциклети

Споделяме пътя с коли, камиони, и мотоциклети. На пътя има място за всички, но трябва да се обърне допълнително внимание на безопасността на тези, които управляват мотоциклети

Третирайте мотоциклет, сякаш е кола с нормален размер, като:

• Спазване на разумна дистанция зад тях в трафика (минимум 3 дължини на автомобила).

• Когато забележите мотоциклет зад себе си в трафика, избягвайте да правите внезапни промени в движението си или да спирате (може да се движат с по-висока скорост, отколкото изглежда).

• Винаги сигнализирайте къде възнамерявате да отидете (това важи по всяко време и за всяка маневра ).

Съвет №10 — Чистачки на предното стъкло

Вашата способност да виждате ясно пътя пред вас е от съществено значение за безопасната работа на вашия автомобил. Освен че поддържат предното ви стъкло чисто, вашите чистачки са едно от най-големите ви предимства при лоши метеорологични условия.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ВЪВЕДЕТЕ ВАШИЯТ ИМЕЙЛ АДРЕС
Scroll to Top