Как да управляваме автомобила си в зимни условия

Понякога шофирането през зимата може да бъде стресиращо и трудно, но все пак можете да го направите безопасно с някои лесни съвети за подготовка. По този начин можете да стигнете до вашата дестинация безаварийно. Предлагаме ви няколко съвета за по-практично и безопасно шофиране през зимата.

  • Почистете колата си преди да тръгнете

Снегът по прозорците и огледалата ви блокира гледката и може да причини злополука. Преди да тръгнете, използвайте четка и избършете целия сняг от прозорците, огледалата,  багажника и покрива.

– Ако колата ви има резервни сензори или камери, изчистете и тях.

– Изчистете и всичките си светлини, включително фаровете, спирачните и задните светлини.

– Не забравяйте и  покрива! Снегът, натрупан върху покрива ви, може да отлети, докато шофирате и да удари други автомобили.

  • Намалете скоростта си, за да можете да спрете навреме

Поддържайте скоростта си в рамките на ограничението и дори под него за да можете да спрете навреме без подхлъзване. Точната скорост, зависи от външните  условия. При снежни или заледени условия е най-добре да поддържате скоростта си под 50 км/ч и под 90 км/ч спрямо ограниченията . Ако все още усещате плъзгане на автомобила при спиране, тогава определено трябва да намалите още скоростта

  • Оставете 5-6 секунди разстояние зад други превозни средства

Дори и да карате бавно, спирането на заледен път отнема повече време от обикновено. Ако следвате други автомобили, оставете поне 5-6 секунди разстояние зад тях. Това ще ви даде достатъчно време да спрете безопасно.

  • Карайте плавно, за да не се плъзгате/пързаляте

Резките движения могат да накарат колата ви да излезе извън контрол, така че бъдете много внимателни и шофирайте възможно най-плавно. Натискайте внимателно педалите на спирачката и газта, за да спрете и ускорите плавно и да избегнете плъзгане. По същият начин действайте и с волана .

Спирайте плавно, за да стигнете до контролирано спиране. Ако пътищата са заледени, може да поднесете, ако натискате прекалено рязко спирачката, затова когато трябва да спрете, натискайте постепенно педала на спирачката до пълното спиране. Това ще ви предпази от понасяне или загуба на контрол

Останете съсредоточени върху пътя пред вас, за да можете да забележите всякакви препятствия рано. Това е друг добър начин да избегнете рязкото спиране.

  •  Избягвайте ускоряването при изкачване на височини

Когато се приближавате до хълм или карате в планината, не натискайте силно педала на газта, за ​​да се опитате да се изкачите по-бързо нагоре. Това може да доведе до завъртане на гумите. Вместо това увеличете плавно скоростта, след което превключете обратно към нормалната си скорост, докато се изкачите.

  •  Отпуснете газта, ако усещате пързаляне на автомобила

Поднасянето може да бъде изключително страшно, но е нормално, ако шофирате в зимна буря или виелица. Повечето плъзгания са бързи и всичко, което трябва да направите, е да пуснете педала за газта, докато гумите си възвърнат сцеплението. След като отново имате контрол, завъртете волана в посоката, в която искате да отидете, и отново бавно натиснете газта

Никога не натискайте спирачката, докато се пъзаляте. Така лесно може да загубите всякакъв контрол над автомобила.

  • Избягвайте използването на круиз контрол.

Използването на круиз контрол при хлъзгави пътища със сняг и лед може да доведе до поднасяне или загуба на контрол над автомобила.

  • Спрете, ако времето се влоши

 Зимните условия могат да се променят бързо, особено при буря. Ако времето се влоши рязко, най-добре е да спрете да шофирате. Намерете безопасно място за спиране и изчакайте подобряване на условията за шофиране.

Ако обаче попаднете в капан в колата си, останете вътре. Включете аварийните си светлини и се обадете на някого възможно най-скоро за помощ. Припалвайте колата за 10 минути на всеки час, за да я поддържате загрята.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ВЪВЕДЕТЕ ВАШИЯТ ИМЕЙЛ АДРЕС
Scroll to Top