Използване на биоразградими смазочни материали

В последните години се осъществиха значителни иновации в областта на биоразградимите продукти, които се превърнаха в продукти, подходящи за използване в екологично чувствителни зони, като например промишлената индустрия.

Биоразградимите смазочни материали имат молекулярната способност да се разграждат биологично (т.е. от действието на биологични организми).

Еволюцията на смазочните материали

Биоразградимите смазочни материали са или синтетични (направени от човека), или произтичат от растителни масла и се разграждат значително по-бързо от минералните масла като петрол, като бързо се редуцират до компоненти, които се разграждат по-лесно от естествените микроорганизми. Изборът на базово масло е от решаващо значение за способността на лубриканта да се разгражда. Като цяло, минералните масла са по-малко биоразградими от естерите. Въпреки това, не всички естери притежават еднакви свойства, като типът на естера и неговата разновидност, играят най-голямо значение върху неговата способност за биоразградимост.

Как се подреждат биоразградимите лубриканти?

Биоразградимите смазочни продукти , направени от естествени растителни масла, като рапично или слънчогледово семе, изминаха дълъг път на осъвършенстване през последните години. Все пак, все още остават някои предизвикателства пред тях и биоразградимите смазочни материали все още трябва да бъдат наблюдавани при употреба, тъй като техният експлоатационен живот може да варира в сравнение с минералните масла и в зависимост от вида и приложението им. Въпреки това, повече иновации биха могли да означават, че синтетичните смазочни материали на базата на естери могат да осигурят удължен експлоатационен живот в сравнение с минералните масла, което може значително да компенсира първоначалната им цена.

В индустрията, биоразградимите смазочни продукти се развиват до степен, в която могат да се използват в почти всяка система, в която традиционно се среща конвенционален лубрикант. Понастоящем, биоразградимите вещества са особено подходящи в следните приложения:

  • Total Loss systems (смазки за верижни триони, средства за предотвратяване на корозия, масла за матрици)
  • хидравлика за копачни машини, работещи в екологично чувствителни зони
  • водни помпи с открити смазочни елементи, където контакта с  околната среда е неизбежен

Съвсем наскоро, въвеждането на по-малко, по-бързо и по-ефективно оборудване, работещо при по-високи скорости, температури, напрежения и налягания, ускори тенденцията към все по-висока производителност и още по-добра съвместимост, което благоприятства по-висококачествените синтетични (биоразградими) смазочни продукти.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ВЪВЕДЕТЕ ВАШИЯТ ИМЕЙЛ АДРЕС
Scroll to Top