Предимства на природния газ

Природният газ е най-чистият горящ въглеводород. Той допринася за задоволяване на нарастващото търсене на енергия в световен мащаб и може да се комбинира с възобновяеми енергийни източници. Шел охлажда природния газ в течност за по-лесното му транспортиране и го преобразува, за да се произвеждат горива и смазочни продукти с по-ниски въглеродни емисии .

Природният газ съставлява повече от половината от общото производство на Shell. Той бива добиван както на сушата, така и в морето/океана. Shell е един от водещите световни доставчици на природен газ и втечнен природен газ (LNG).

Какво е природен газ и за какво се използва?

Природният газ е въглеводород с най-ниско съдържание на въглерод, без мирис, безцветен и нетоксичен. Той осигурява топлина за готвене и отопление и захранва електроцентрали, които осигуряват електричество за домовете и бизнеса.

Той също така захранва много промишлени процеси, които произвеждат материали и стоки, вариращи от стъкло до облекло, и е важна съставка в продукти като бои и пластмаси.

Shell превръща газа в по-чисто изгарящи горива и други продукти в заводите за преработка на газ в течност. Също така бива охлаждан до -162ºC (-260ºF), превръщайки го в течност, която е лесна за транспортиране. Shell предлага втечнен природен газ (LNG) като гориво с по-ниски емисии за кораби, камиони, автобуси и влакове.

Глобалното търсене на газ нараства. До 2030 г. очакваме да се увеличи с 40% спрямо нивото от 2014 г. Shell работи за увеличаване на  доставките на LNG, за да се отговори на бъдещото търсене. Например, изгражда се най-голямото плаващо съоръжение за производство на LNG в света, Prelude FLNG. Това ще позволи да се получи достъп до газови находища край бреговете на Австралия, които иначе биха били твърде скъпи или трудни за разработване.

Предимства на природния газ

Природният газ е в изобилие – ако потреблението му остане на настоящите нива, Международната агенция по енергетика (IEA) изчислява, че има достатъчно възстановими ресурси за около 230 години.

Природният газ е универсален продукт. Една газова електроцентрала отнема много по-малко време за стартиране и спиране, отколкото централа на въглища. Тази гъвкавост го прави съвместим с  възобновяеми източници като слънчева и вятърна енергия, които са достъпни само когато грее слънце и духа вятър.

Газът е най-чистият горящ въглеводород, който генерира около половината от въглеродния диоксид (CO2) и само една десета от замърсителите на въздуха при  изгаряне на въглищата, когато се използват за производство на електроенергия. При използването на природен газ се създава потенциал за намаляване на краткосрочните емисии на CO2 и замърсяването на въздуха чрез използване му вместо въглища.

Към предимствата могат да се добавят и  дългосрочните разходи, свързани с изменението на климата и въздействието на тези изменения както върху хората, така и върху околната среда.

Газът също има все по-голям брой приложения, включително използването на LNG като алтернатива генерираща по-ниски въглеродни емисии при използването на  дизел и мазут в транспорта.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ВЪВЕДЕТЕ ВАШИЯТ ИМЕЙЛ АДРЕС
Scroll to Top