Основи на прогнозната поддръжка

Прогнозната поддръжка помага на индустриалните сектори да надхвърлят стандартното предотвратяване на повреди на оборудването, към което пряко отношение има следенето на състоянието на моторното масло и чрез използването на дигитални технологии за намаляване на вероятността от повреди, да успяват да избегнат скъпи престои и високи разходи за поддръжка.

Мониторингът на състоянието на маслото е един от начините за преминаване от реактивен към проактивен – и превантивен – подход за поддръжка, като непрекъснатото тестване и анализ на маслото помагат да се открият потенциални проблеми, преди да възникнат.

Дистанционните сензори и програмите за анализ на маслото в реално време позволяват на операторите да направят следващата стъпка към предсказуема поддръжка, за да осигурят изправност на оборудването – с машинно обучение и усъвършенствани анализи, комбинирани с човешки опит, за да позволят по-бързо вземане на решения въз основа на прозрения в реално време.

Платформите за управление на дигитално оборудване дават на операторите възможността да проследяват големи автопаркове от превозни средства и оборудване, като събират данни за всичко – от разход на гориво и емисии до време на празен ход и използване – всичко това в едно централизирано табло.

Историята е пълна с примери как обществото си представя как ще изглежда бъдещето. Всяко поколение смята, че може да предскаже как ще се промени светът през следващите петдесет до сто години.

Тези прогнози често имат едно общо нещо: те са склонни да се фокусират върху потребителския начин на живот, за разлика от бъдещето на индустриите. Индустрии като строителството, производството, минното дело и енергетиката междувременно продължават да се движат напред, често извън полезрението и съзнанието на голяма част от обществото.

Въпреки това, вероятно  това е мястото, където са се случили истинските технологични пробиви през последните няколко десетилетия. Нищо повече от предсказуема поддръжка – подход към управлението на поддръжката, който използва данни, за да прогнозира оптималното време за намеса, с режим, управляван от реални данни, а не базиран на предварително зададен график. Важно е, че този подход помага да се оборудват индустриалните екипи с необходимите инструменти, за да реализират напълно оперативния потенциал на своя бизнес.

Мониторинг на състоянието на маслото: Поставяне на основата за предсказуема поддръжка

Докато прогнозирането  на бъдещето се оказа трудна задача, това всъщност е нещо, което става много по-често срещано в много индустриални среди. Започвайки с мониторинг на състоянието на маслото (OCM) – програма за поддръжка, която използва различни тестове за анализ на масло, за да предостави на операторите представа за ранно предупреждение за здравето на тяхното оборудване.

Shell LubeAnalyst е добър пример за това: базирана в лаборатория програма за анализ на масло, тя тества всичко от замърсяване до вискозитет, за да изгради цялостна картина на състоянието на маслото и оборудването.

И тъй като бъдещето крие различен резултат за всеки отделен бизнес, Shell непрекъснато инвестира в иновативни технологии, за да отговори на различни нужди от поддръжка в редица индустриални сектори – помагайки на операторите да се възползват максимално от наличните им данни. Да вземем енергийния сектор, например, където само 20-30% от данните, събрани в заводите, в момента се използват за директно информиране при вземането на решения; услуга като Shell LubeAnalyst не позволява на операторите да пренебрегнат ценни данни, които биха могли да анализират маслото в реално време.

Управление на цифрово оборудване: Проследяване на оборудване от всяко място

Стационарните активи са едно нещо, но какво се случва, когато вашето най-важно – и скъпо – оборудване е постоянно в движение и е изложено на външни променливи като непредсказуемо време и неравен терен? Отново отговорът включва сензори. Но този път наборът от данни е разширен, за да отговори на мобилните нужди като разход на гориво, нива на празен ход и изходни емисии.

Най-добрият начин да предвидите бъдещето е да го създадете

Дори в 21 век предсказването на бъдещето все още не е наука. Въпреки това, благодарение на напредъка в цифровите технологии и промишления опит, предвиждането на нуждите ви от поддръжка е много по-постижимо, при условие че разполагате с правилните инструменти и техническата поддръжка, която да ви насочи там. Shell Lubricant Solutions съчетава и двете, като улеснява партньорствата, които помагат на бизнеса и обществото да напредват по-бързо, като същевременно продължава да предоставя решения за поддръжка, които дават приоритет на производителността и защитата, на които индустриалните операции продължават да разчитат.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ВЪВЕДЕТЕ ВАШИЯТ ИМЕЙЛ АДРЕС
Scroll to Top