Моторното масло и другите течности за вашата кола. Какво ви е необходимо?

Когато говорим за основните елементи за поддръжката на вашата кола, няма как да не споменем моторното масло, като ключов фактор за функционирането й. Двигателното масло обаче не е единствената течност, от която вашата кола има нужда.

Има много различни консумативи, които са необходими за правилното функциониране на вашия автомобил, някои основни, а други доста практични. Ето защо под капака ще намерите няколко разширителни кофички и съдове, които можете да напълните сами.

Като напомняне за младите шофьори, ето списък на тези пет различни течности, които са важни за поддръжката на вашата кола.

1. Моторно масло

Както вече казахме това е течност номер 1, свързана с правилното функциониране на вашия двигател. Именно маслото осигурява добро смазване на различните механични елементи, които работят заедно за придвижване на автомобила ви напред. Винаги се уверете, че сте избрали правилното моторно масло (според съвместимост и вискозитет) и вижте ръководството за потребителя за съдържанието на масления съд в случай на смяна на маслото. Разположена в горната част на двигателя и обикновено в същата зона като измервателната пръчка, капачката за пълнене на моторното масло се символизира с буквите „OIL“ или характерния символ, приличащ на вълшебната лампа на Аладин, представляваща всъщност старите буркани с дълъг чучур за прецизно изливане на масло.

2. Масло за сервоуправление

Разположено в буркана с масло за сервоуправление, маслото DA отговаря за смазването на компонентите, свързани с кормилното управление. Обикновенната кормилна система на превозното средство включва волана, кормилната колона и помпата на сервоуправлението. Всички тези неща, когато не са правилно смазани, могат да причинят скърцане и скъпи щети за ремонт. Отново разберете за съдържанието и вида DA масло. Капачката за пълнене на DA буркана обикновено се символизира от малък маховик и удивителен знак, понякога придружен от вълнички, представляващи маслото.

3. Охлаждаща течност

Проектирана да регулира температурата на двигателя, охлаждащата течност е от съществено значение за предотвратяване на прегряване. Може да има няколко причини колата ви да загуби LDR, като основната е течът (или от маркучите, или от самия разширителен резервоар). Уверете се, че нивото й винаги е близо до максимума и не забравяйте да я погледнете веднага щом почувствате прегряване на двигателя или чуете необичайно въртене на вентилатора. Има няколко цвята LDR, съответстващи на минералния или органичния произход на продукта, с различни характеристики в зависимост от превозното средство. Прочетете повече във вашето ръководство или технически преглед. Обикновено капачката за пълнене е обозначена с термометър, температура или символ на нагряване на пара на ръка.

4. Спирачна течност

Спирачките се нуждаят от спирачна течност, за да функционират правилно. Това е, което предава спирачната сила, когато натискате педала на спирачката, и позволява на шублерите да притискат спирачните накладки към дисковете. Ето защо е изключително важно да го погледнете, когато спирането ви показва ненормално поведение, независимо дали става въпрос за обикновен шум или променен отговор на педала на спирачката. Обикновено черен на цвят с жълти символи, щепселът за пълнене на спирачната течност представлява кръгъл символ между две скоби с удивителна по средата.

5. Течност за миене на предното стъкло

Въпреки че е по-малко важна от другите масла и течности, течността за миене на предното стъкло не е за пренебрегване! Съществуват няколко вида течности за предно стъкло и задното стъкло -репелент против комари, устойчиви на замръзване и много ниски температури и т.н. Именно те ще поддържат чисто предно и задно стъкло, когато сте зад волана. В комбинация с правилните чистачки, продуктът ще бъде ефективен и ще ви позволи да поддържате добра видимост въпреки изпъкналите замърсявания и други следи от изсъхнала вода след дъжда. Обикновено синя на цвят, капачката за пълнене е маркирана със символ с пръскане на предното стъкло.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ВЪВЕДЕТЕ ВАШИЯТ ИМЕЙЛ АДРЕС
Scroll to Top