Как да подготвим мотоциклета за пролетта

За да конфигурирате мотоциклета  си за пролетта, е нужно да отделите достатъчно време и внимание, за да може да се насладите на емоцията от карането му. Ние сме ви приготвили кратки съвети, за да може това да стане по-лесно и бързо.  

Източете резервоара

Ако в резервоара все още има старо и необработено гориво, вашият мотоциклет вероятно няма да запали. Източете резервоара и проверете горивото. Ако в горивото има кафяв пясък, това е знак, че вътрешността на резервоара е ръждясала. Промийте резервоара с препарат за отстраняване на киселина, за да предотвратите проблеми с горивната система и да осигурите чисто изгаряне на горивото.

Третирайте с добавка

Дори след източване на горивната система, има вероятност в резервоара да има остатъчни продукти. Те могат да причинят неправилно запалване на двигателя или други проблеми. Добавянето на добавка в горивото, изчиства всички нежелани остатъци и помага на горивната система да остане здрава.

Сменете маслото

Въпреки, че може да сте сменили маслото и филтъра, преди да приберете мотора си за зимата, експертите съветват, да го направите отново преди първото си каране през новия мотоциклетен сезон. Маслото може да има натрупване на конденз от зимата и от липса на употреба. Най-малкото, което може да направите, в да проверите нивото на маслото преди каране.

Проверете останалите течности

Горивото и маслото са най-основните за проверка, но никога не е лоша идея да направите пълна смяна на течностите и да смените спирачната и охлаждащата течност на двигателя. Подобно на горивото и маслото, състоянието на спирачната  и охлаждащата течност се влушава с течение на времето и те губят своята ефективност. Уверете се, че всички течности, останали в резервоарите през зимата, не са се влошили. Разгледайте техните цветове и консистенции. Сменете всички  течности, които изглеждат мръсни или различни от първоначалният си цвят .

Проверете електрическата система

Проверете всички габарити, ключове, фарове, задни спирачни светлини, клаксони и мигачи, преди да тръгнете на път.

Осветете фаровете

Ако лещите на фаровете на вашия мотоциклет изглеждат мъгливи и видимостта е ограничена, е време за малко полиране. Много инциденти с мотоциклети се случват, защото шофьорите на автомобили и камиони твърдят, че дори не виждат мотоциклета.

Тествайте управлението

Тествайте управлението, газта и съединителя, за да се уверите, че работят нормално. Проверете кабелите за износване, корозия или повреда на покритията. Проверете маркучите за пукнатини или течове. Управляващите кабели или маркучи не трябва да се сгъват или прегъват, а кормилното управление трябва да се движи свободно.

Проверете спирачните накладки и лостовете

Проверете спирачките си, преди да карате, за да сте сигурни, че първото ви каране през пролетта ще бъде безпроблемно. Също така проверете дебелината на спирачните накладки .

Проверете налягането в гумите

Проверете всички гуми, за да се уверите, че са в нормите на препоръчителното налягане. Естествено е налягането в гумите да намалява през зимата, но ако налягането в гумите ви е под препоръчителното ниво, напомпайте  гумите до подходящо ниво, за да осигурите безопасно и гладко каране. Проверете също за повреди като пукнатини, износен протектор, пробиви или издутини.

Оставете двигателя да работи

Оставете двигателя да работи за няколко минути и се вслушайте за странни шумове.

Проверете запалителните свещи

Проверете пролуките в запалителните свещи за правилно разстояние. Проверете в ръководството на вашия мотор за спецификациите на производителя. Сменете износените свещи, ако е необходимо.

Проверете за разхлабени болтове

След като сте сигурни, че вашият мотоциклет може да продължи да работи, проверете всички болтове на вашия мотор, за да си гарантирате, че всичко е затегнато правилно.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ВЪВЕДЕТЕ ВАШИЯТ ИМЕЙЛ АДРЕС
Scroll to Top