Как да подготвим колата за зимата

Зимата може да настъпи съвсем изненадващо, както често се е случвало. Ранната есен е най-подходящият момент да подготвите колата си за предстоящите по-хладни, влажни и мрачни дни. Ако посветите някой слънчев и все още топъл уикенд на автомобила си, ще си спестите неприятни изненади.

Есента е това време на годината, през което започва да се стъмва по-рано в сравнение с предходните месеци и в комбинация със смяната на времето, границите на пътната настилка се сливат, а движещите се срещу вас коли ви заслепяват с фаровете си. През лятото, когато се стъмва значително по-късно, навярно не сте обръщали внимание, че и вашите фарове може би не светят накъдето трябва. Освен тях е важно да проверите цялата осветителна техника на колата – задни и спирачни светлини, мигачи, за да се уверите, че работят както трябва. Така, когато видимостта е ниска, другите шофьори ще ви виждат и ще могат да разбират намеренията ви.

Погрижете се за добрата видимост и като проверите чистачките. Ако те само размазват мръсотията, полепнала по стъклото, опасността от злополуки се увеличава

Затова специалистите съветват да ги сменяте всеки сезон. Не икономисвайте от течността за чистачки и преминавайте от лятна към зимна.

Имайте предвид, че падащите есенни листа влизат навсякъде, включително и във въздухопровода на парното. Разчиствайте ги навреме, за да не се стигне до сервиз и излишен разход. Въздухопроводите са само една от причините за проблеми с отоплението в колата през по-хладните месеци. Проверете дали имате достатъчно антифриз, изправни ли са радиаторът, термостатът, клапанът за контрол на „топлостудено“. Уверете се също така , че и  въздушните филтри са чисти.

В сезона на дъждовете често може да се окажете пред различни по размер локви. Ако не намалите своевременно скоростта, може да има неприятни изненади – от аквапланинг до воден удар в двигателя. Спирачките са от решаващо значение за безопасното шофиране и е много важно да отстраните всякакви проблеми с тях навреме.

Ослушвайте се за необичайни шумове, които могат да насочат към повреда на накладките. През есента видимо се увеличава потреблението на електричество в колата: консуматори на ток са: фаровете, вентилаторът на парното, подгряването на стъклата, чистачките. При кратки пътувания това може да доведе до незареждане на акумулатора, ако не си направите труда да го проверите и дозаредите, то при първото по-сериозно захлаждане той може да откаже.

За да сте спокойни, че ще изкарате безаварийно студените месеци, потърсете пукнатини, течове и износване във всички ремъци и маркучи.

Обстойно прегледайте маркучите и ремъците на двигателя за пукнатини. Важно е да изглеждат като нови, тъй като повредените ремъци на двигателя могат да се скъсат още по-лесно под влияние на влага и минусови температури. Така че, ако забележите неравности или пукнатини, най-добре посетете автосервиз.

Състоянието на маслото също е от фундаментално значение, то го предпазва, осигурява неговото правилно функциониране и е добре да се сменя редовно. Проверката на нивото му става с помощта на щеката, която се намира под капака на колата. Автомобилът трябва да е паркиран на равно и оставен за известно време в покой, за да може да отчетете реалното ниво на маслото. Маслото трябва да е близо до означението за максимум и в никакъв случай на или под минимума. Освен за нивото на маслото трябва да следите и за неговия вид и качество.

Проверете нивото на всички течности в автомобила – охладителната, хидравличната на волана, спирачната течност, трансмисионното масло. Всички те са много важни за безпроблемното движение. Трансмисионното масло играе ролята на смазващ механизъм в скоростната кутия. Охладителната течност регулира температурата на двигателя, а хидравличната е от решаващо значение за управлението на автомобила и ни помага да въртим волана с лекота. Спирачната течност пък служи като смазка и предотвратява корозията.

Да закъсате на пътя не е забавно преживяване по никое време на годината, но особено неприятно е, когато това се случи в студен, мъглив, дъждовен ден. Затова е препоръчително да подсигурите в колата най-необходимото, което ще ви помогне при спешна ситуация на пътя: ръкавици, стъргалка за лед, одеяло, комплект за първа помощ, свързващи кабели (клеми), фенерче, лопата.

За сигурността на пътя безспорно много важни са и гумите на автомобила. Затова огледайте отблизо грайфера и шарката им. Проверете също и налягането на въздуха, което се понижава от студа с настъпването на есента – с около 0,1 бара за всеки 10 градуса. Така че, ако последно сте проверявали налягането на гумите през лятото, и то е било нормално премерно 2,3 бара, то през есенната нощ с приближаването на температурата до нулата налягането в гумите може да падне до 2,0.

Грайферът на гумите при заледени условия трябва да бъде минимум 4 мм. Имайте предвид, че през ноември температурите вече падат и под 7 градуса, особено рано сутрин, а това е индикатор, че трябва да подмените летните гуми със зимни. Ако вече разполагате с такива за заледено време, задължително проверете на каква възраст са. Препоръчително е да не са на повече от 5 години, като този период може да е и по-кратък в зависимост от качеството им, интензитета на употребата и начина им на съхранение.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ВЪВЕДЕТЕ ВАШИЯТ ИМЕЙЛ АДРЕС
Scroll to Top