Как да избера моторното масло с правилния вискозитет?

Консумация и вискозитет на двигателното масло За да избегнете грешки, когато купувате масло за вашия двигател, Shell препоръчва да потърсите точната информация в ръководството на вашия автомобил. Всяка кола, камион, машина или оборудване се тестват по няколко пъти, докато се определи кое масло е идеално за смазване на двигателя и кое ще бъде най-добрата рентабилност за превозното средство. Изборът на подходящо моторно масло за вашия автомобил е най-добрият начин да постигнете най-доброто представяне на двигателя.

Смазочните материали не са еднакви. Всеки продукт има разлики, вариращи от вискозитет до пакети с добавки, както и стандартите, на които отговарят. Като цяло вискозитетът е най-важната характеристика на моторното масло. При новите автомобили, колкото по-актуален е дизайнът на двигателя, толкова по-важно е да се използва правилното двигателното масло. Вискозитетът определя колко масло ще може да тече между компонентите на двигателя и е мярка за гъстотата на течността или съпротивлението на потока. И се определя за всяко превозно средство в зависимост от работната температура на двигателя. Ако използвате моторно масло с по-висок вискозитет от посочения, може да има по-големи усилия при смазването на двигателя поради затрудненията му при преминаване между частите, което увеличава разхода на гориво и в крайна сметка причинява някои щети в определени ситуации. От друга страна, ако използвате моторно масло с по-нисък вискозитет, то няма да предложи правилната защита, с липса на смазване в движещите се части и има риск от компрометиране работата на двигателя. Чистата истина е, че не трябва да смесваме различни видове моторни масла. Смесването на минерални и синтетични моторни масла или дори различни вискозитети може да компрометира частите и двигателя като цяло. В спешен случай можете да смесите, но трябва да смените цялото масло възможно най-скоро. Използването на смазка с правилните спецификации за двигателя увеличава издръжливостта му и намалява разхода на гориво, основни причини, поради които е много важно да се обърне внимание на използването на маслото, посочено от производителя.

Затова ние ви предлагаме Shell Lubricants.  Консумация и вискозитет на двигателното масло Производителите винаги посочват в ръководството на собственика характеристиките на моторното масло, тъй като то е един от най-деликатните елементи при поддръжката на автомобила. Не е необичайно, обаче, да се намери в ръководството препоръката за две различни моторни масла, с различен вискозитет, за един и същ двигател. Например, един от тях може да бъде 5W30, а другият малко по-вискозен като 10W40. Много шофьори са объркани от тази препоръка за две моторни масла и не знаят кое да сложат в двигателя. За това се спазва основното правило: в по-студените райони с винаги ниски температури, се препоръчва да се използва моторно масло с по-нисък вискозитет, тъй като е по-подходящо за работа в студ.

Следвайки примера, предпочитанието ще бъде за 5W30. Някои водачи на автомобили  се съмняват, че вискозитетът на моторното масло пречи на разхода на гориво на автомобила. В началото вискозитетът на моторното масло не е свързан с нивото на разход на гориво. На практика, обаче, строго погледнато, колкото по-голям е вискозитетът на моторното масло, толкова по-голям е разходът на гориво. Въпреки че това не е съществена разлика, тя се случва. Причината е, че колкото по-вискозно е моторното масло, толкова по-трудно ще бъде движещите се части в двигателя да се плъзгат една срещу друга, за да преодолеят този вискозитет. Буталата, които се издигат нагоре и надолу в цилиндрите, например, ще се нуждаят от повече енергия за движение. Тази допълнителна енергия се губи при триене на частите, намалявайки ефективността на двигателя и представлява увеличаване на разхода на гориво. Всяко повишаване на триенето или температурата по време на работа на двигателя води до загуба на ефективност. Необходимо е да се впръска повече гориво, за да се постигне същият резултат по мощност. Така че, колкото по-малко вискозно (или „по-тънко“) е моторното масло, толкова по-малко е триенето и по-лесно се движат движещите се части. По този начин, между двете споменати моторни масла, 5W30 може действително да доведе до малко по-нисък разход на гориво.


Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ВЪВЕДЕТЕ ВАШИЯТ ИМЕЙЛ АДРЕС
Scroll to Top