Дигиталната трансформация в енергетиката

Дигиталните технологии трансформират живота ни по начини, които са били невъзможни преди десетилетие. Тази цифрова трансформация на енергийната индустрия подобрява ефективността и безопасността, и улеснява увеличеното използване на възобновяема енергия. През следващите години Internet of Things (IoT) – (сборният термин за набор от сензори и свързани технологии) ще се състои от трилиони сензори, всички генериращи и споделящи данни.

Дигиталните технологии стимулират ефективността на разходите, предоставят нови възможности за приходи и променят бизнес моделите. Те имат потенциала да предефинират нефтената и газовата индустрия. Но цифровата трансформация е нещо повече от технология. Тя също е и културна промяна, свързана с хората и гъвкавите начини на работа. При нас работят водещи учени по анализ на данни, които анализират и изучават стойността от тези данни, до които Shell има достъп. Те работят в екипи с други експерти в нашия бизнес, за да съчетаят търговския нюх с технически познания. Разработват практически решения, което ни позволява да се учим и подобряваме през цялото време.

Това, което виждаме да се случва в света днес, е инвазия от данни, водеща до радикална трансформация в информационните технологии. В ​​света днес има 33 зетабайта данни, като се очаква това да нарасне до 175 зетабайта до 2025 г. 90% от тези данни са създадени през последните 2 години. Това променя начина, по който  се изпълняват работните и технологични процеси. Тези огромни обеми от данни правят информацията по-достъпна и правят алгоритмите много по-интелигентни.

Нашите данни вече не са за структурирани таблици – те идват от дронове, от блокчейн, от IoT устройства, от документи и разбира се от видеоклипове. Shell разполага с огромни обеми от данни – роботизираните им видеозаписи за подводна инспекция надхвърлят 7TB, земните им сеизмични проучвания са около 20 петабайта, а морските проучвания варират от 10-30 TB. Всеки от физическите активи – от рафинерии до вятърни турбини – генерира стотици хиляди измервания в минута. Очаква тези данни да могат да се обработват в почти реално време с помощта на облачни технологии. Именно компаниите, които могат да използват тези нови източници на данни, използвайки технологиите за обучение и да предоставят бизнес решения, са тези, които наистина ще ускорят развитието и просперитета си. Крайната полза от дигиталните технологии е те да повлияят благоприятно на вземането на решения, стимулирайки стойността на бизнеса. За Shell това е критично важно – светът се нуждае от повече и по-чисти енергийни решения.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ВЪВЕДЕТЕ ВАШИЯТ ИМЕЙЛ АДРЕС
Scroll to Top